Σωστή χρήση εισπνεόμενων φαρμάκων

Είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να κατανοηθεί ότι τα εισπνεόμενα φάρμακα έχουν άριστα αποτελέσματα σε όλες εκείνες τις αναπνευστικές παθήσεις για τις οποίες χορηγούνται ΜΟΝΟ και ΕΦ`ΟΣΟΝ γίνεται ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ.

Προϋπόθεση για να δράσει το φάρμακο είναι να φτάσει στο όργανο-στόχο, δηλαδή στον πνεύμονα κι αυτό επιτυγχάνεται με την εισπνοή. Η διαδρομή που ακολουθεί το φάρμακο είναι αυτή που ακολουθεί ο αέρας που εισπνέουμε: στόμα-φάρυγγας-λάρυγγας-βρογχικό δένδρο.

Ένα ποσοστό από την εισπνεόμενη ουσία κατά τη διαδρομή της προς το βρογχικό δένδρο επικάθεται στον βλεννογόνο του στόματος και του φάρυγγος. Για να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή ποσότητα φαρμάκου που θα φτάσει στους πνεύμονες, θα πρέπει πρώτα να μάθουμε να κρατάμε τη συσκευή σωστά (αν πρόκειται για inhaler)

κι εν συνεχεία ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα :
ΒΑΘΙΑ ΕΚΠΝΟΗ : ώστε να αδειάσουν οι πνεύμονες από τον αέρα που περιέχουν
ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ
ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ (κρατώντας σταθερό τον αντίχειρα και πιέζοντας το δείκτη) , ώστε να απελευθερωθεί το φάρμακο αμέσως πριν αρχίσουμε τη βαθιά εισπνοή.
<σε όλες τις υπόλοιπες συσκευές το φάρμακο απελευθερώνεται μόνο του κατά την εισπνοή>.
ΒΑΘΙΑ ΕΙΣΠΝΟΗ : ώστε οι πνεύμονες να γεμίσουν πάλι με αέρα ο οποίος περιέχει και το φάρμακο
ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ μας περίπου 10 δευτερόλεπτα, ώστε να δώσουμε χρόνο στην ουσία να απορροφηθεί από το βρογχικό βλεννογόνο
ΕΚΠΝΕΟΥΜΕ ΑΡΓΑ

Σημ.: αν η συσκευή είναι inhaler θα πρέπει πριν τη χρήση να την ανακινήσουμε 2-3 φορές
Ακολουθεί κατάλογος όλων των εισπνεόμενων φαρμάκων , ανά Φαρμακευτική Εταιρεία, Εμπορική
ονομασία, Δραστική ουσία και Μορφή συσκευής. Επίσης φωτογραφίες όλων των τύπων συσκευών και οδηγίες χρήσης αναλυτικά όπως τις δίνουν οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :
Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι τα εισπνεόμενα φάρμακα, τόσο τα βρογχοδιασταλτικά όσο και τα αντιφλεγμονώδη (εισπνεόμενα κορτικοειδή), μπορούν να χορηγηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους στην ίδια συσκευή.
Επίσης η κορτιζόνη στην εισπνεόμενη μορφή δεν παρουσιάζει τις ίδιες παρενέργειες όπως όταν χορηγείται συστηματικά (χάπι, ενέσιμη μορφή). Οι συνήθεις παρενέργειες στην εισπνεόμενη μορφή της είναι συνήθως (α) βράγχος φωνής & (β) στοματίτιδα.
Οι δύο αυτές παρενέργειες μπορούμε να αποφευχθούν με καλό ξέπλυμα του στόματος αμέσως μετά την χρήση.